Väljer du i likhet med många andra entreprenörer att sköta din bokföring själv? Allt flyter inte jämt på smidigaste möjliga sätt. Tvärtom upplever många momentet som både tidskrävande och ibland ångestladdat. Dessutom är det något som återkommer var eviga månad! Som tur är finns mycket du kan göra för att både spara tid och effektivisera.

Det är ibland lätt att se bokföringen som en uppgift som tar tid och energi från det du brinner för. För att slippa detta tråkiga synsätt kan du skapa processer som automatiserar och göra små uppgifter som en del av din vardag. Bokföringen är till för dig och för att ge dig koll på hur ditt företag mår. Låt det därför bli en naturlig del av din arbetsdag samtidigt som du minimerar tidsåtgången!

1. Använd onlinetjänster för bokföring

Genom att använda en webb eller applösning för din bokföring har du den alltid tillgänglig, även när du är på språng. Det finns flera mycket bra bokföringsprogram online som är gratis, till exempel Bokio eller SpeedLedger. I dessa program kan du göra bokföra, fakturera, lönehantera och göra utlägg. Du samlar allt på ett ställe och kan enkelt söka och hålla koll på din bokföring.

2. Gör förarbetet direkt

Att göra förarbetet direkt när sysslan dyker upp är ett av de bästa knepen. Det kan handla om att du direkt efter ett kortinköp öppnar upp din app, fotar av kvittot och kategoriserar vilken typ av vara du köpt samt väljer kontoslag.Hela processen tar inte mer än 2 minuter när det är i färskt i minne och mycket tid sparas vid den månatliga sammanställningen. Att använda sig av en ”Gör-det-nu” mentalitet är ett vanligt knep som många företagsledare har för att öka effektiviteten och samtidigt behålla ett mentalt lugn. Det finns till och med en bok skriven i ämnet.

3. Använd tjänster som kan integreras till ditt bokföringssystem

Du har kanske lagt märke till trenden att allt fler banker och finansiella tjänster börjat erbjuda integrationer till ditt bokföringssystem. Genom att dela din data mellan två tjänster kan du exempelvis direkt få in utgifter och inkomster i ditt bokföringssystem. Det finns även korttjänster som skapar rapporter som är bokföringsredo till ditt bokföringssystem. Allt för att underlätta din bokföring!

4. Skapa en process – och håll dig till den!

Detta kan låta banalt, men genom att skapa en process som du sedan skriver ned, vet du alltid vad du ska göra och vid vilken tidpunkt. Detta kommer att underlätta mycket för dig! Du behöver inte ha alla uppgifter i huvudet och den mentala stressen att komma ihåg allt minskar. Om du har viktiga datum i din process lägger du in dessa som återkommande kalenderhändelser, på så sätt säkerställer du även att du sätter av tid för att genomföra uppgifterna.

5. Rätta felen direkt

Att det ibland blir fel i bokföringen händer de flesta. Det kan exempelvis ske efter att du automatiskt synkroniserat ditt bankkonto i samband med att du bokfört. Vilket självklart är surt och du känner kanske direkt att du vill skjuta på problemet! Men den absolut bästa strategin att rätta till felet på direkten. Applicera en ”Gör-det-nu” mentalitet även här så kommer du spara både tid och energi.

6. Separat bankkonto för företaget

Det här tipset är riktat framför allt till dig som har en enskild firma. När du fakturerar kommer du få in momspengar på ditt konto som ska betalas in till Skatteverket. Beroende på vilken periodisering du valt på din momsredovisning kan det bli en hel del pengar innan de ska betalas in. Genom att sätta över momsen till ett eget konto säkerställer du att du inte av misstag använder pengar som ska betalas in till Skatteverket.