Företagskortet ingår ofta i startpaketet i samband med att du startar upp ditt konto. Men visste du att det finns flera typer av kort? Att välja rätt kort för din verksamhet kan därför vara avgörande! Behoven kan dessutom se helt olika ut för dig med enskild firma i jämförelse med om du har ett aktiebolag. Om du är soloentreprenör finns många anpassade korttjänster. Vi har samlat 7 matnyttiga tips att ta ställning till innan du bestämmer dig!

1. Ta reda på vilka förmåner som ingår i företagskortet

Även i företagskort ingår olika typer av förmåner. Det kan till exempel vara förmåner som försäkringar, att ingen växlingsavgift tas ut vid utlandsköp eller att du får bonus för vissa typer av köp. Beroende på vilken typ av företag du driver kan företagskorten erbjuda olika förmåner som passar dig.

2. Enskild firma = företag och privatperson är en och samma juridiska entitet

Att du separerar kontona för din privata och företagets ekonomi rekommenderas starkt. Det underlättar bokföringen betydligt i din enskilda firma! Om du använder ett privat kort för företagets utgifter behöver bokföringen anpassas efter detta. Ett smidigt alternativ kan vara att ha ett gemensamt kort för både privata- och företagsutgifter. I efterhand kan du sedan justera om utgiften är privat eller till företaget.

3. Tjänster kräver ofta betalning med kort

En hel del av de tjänster och varor som du behöver för att driva ditt företag betalas löpande med kort. Ett exempel på en sådan tjänst är digital annonsering eller abonnemangstjänster för verktyg som köps online. Varierar dina kostnader för denna tjänst? Ett betalkort eller ett kreditkort kan då vara fördelaktigt för att säkerställa att du har täckning för dina köp.

4. Bokföringen blir enklare med automatiserade lösningar

Många företagskort utgör en del av en större produkt eller lösning. Det kan därför vara bra att skapa sig en helhetsbild av vilka funktioner som finns hos din kortleverantör. Tjänster som underlättar bokföringen av köpen brukar särskilt uppskattas av egenföretagare. UNQUO erbjuder denna typ av tjänst i sin lösning och bygger på att du fotograferar kvittot för köpet och sedan väljer kontoslag. Du får sedan en bokföringsklar rapport att skicka till din bokföringsbyrå eller ditt bokföringsprogram.

Företagskort för enskild firma.

5. Ditt företagskort behöver inte ges ut av din bank

Många egenföretagare ansöker om företagskort direkt från sin bank utan att utforska andra möjligheter. Risken att missa andra prisvärda och smarta alternativ är då stor. Det finns många kortutgivare som har specialanpassade lösningar beroende på din verksamhetstyp. Genom en enkel Googling kan du snabbt ta reda på vilka leverantörer som finns på marknaden.

6. Jämnare pengaflöde och planering av betalningar med kreditkort

Med ett företagskort kan du få ett jämnare flöde på dina betalningar eftersom krediten ofta är 50-60 dagar lång. Tack vare det blir planeringen av ditt pengaflöde lättare och du som driver enskild firma riskerar inte att stå utan pengar vid inköp.

7. Företagskortets funktioner

Företagskort fungerar ofta lite olika beroende på om du väljer ett kreditkort, betalkort eller ett debitkort. Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig för att förstå vilken typ av kort som passar din verksamhet.

Läs fler tips för dig som driver enskild firma om föräldrarledighet, semester, sjukskrivning och pension.