Maria Helgars har en bok. I den skriver hon affirmationer, beskrivningar av sitt liv så som hon vill leva det, som om det redan var sant. I många år har hon beskrivit sin soloprenörsresa, långt innan hon ens tog steget. Det har hon gjort nu.

På sätt och vis är Maria Helgars arketypen av en modern soloprenör. Mamma till tre barn, med en framgångsrik karriär som varumärkeschef i bagaget, och en gnagande känsla av att hon skulle vilja göra något mer. Och så förutsättningar som är gnistan för att leda en ut på en soloprenörsresa.

Ända sedan Maria var ung har idén om egenföretagandet varit något fullt naturligt. Hennes mamma drev eget, tillsammans drev familjen en camping en sommar, och under skolgången var hon frilansande designer för att finansiera två terminer på skola i London.

När hon under våren 2020 bestämde sig för att starta eget var det därför på många sätt ett inte särskilt stort steg. Känslan hade funnits där under en längre tid, och dessutom hade Maria gått igenom en hälsoresa som mynnat ut i en reumatisk diagnos.

“Under hösten 2019 gick jag ner i tid, till 75 %, för att frigöra tid för vila. Samtidigt började jag måla. När jag bestämt mig för att göra det mer på riktigt genom att gå en akvarellkurs så hann jag bara göra det i två dagar innan covid kom. Men det räckte som en katalysator för att starta igång på allvar.”

Med covid-pandemin visade sig plötsligt ett gyllene tillfälle. På grund av sin ledproblematik var Maria redan bekväm med att arbeta hemifrån, vilket gjorde att hon under våren målade. Mycket. Målningarna staplade sig på hög och hon utvecklade en ny, mer vågad teknik.

Marias bakgrund är inom illustration, och hennes tidigare stil skulle kunna beskrivas som ingenjörisk. Med en mer vågad teknik fick måleriet en ny ton, något mer fritt och abstrakt. Till slut kändes det självklart att applicera de många år som Maria spenderat inom varumärkesutveckling och strategi på sig själv. På så sätt föddes @designmaria.

“Redan när jag gick ner i tid visste jag att jag ville skapa någon form av verksamhet. Jag visste bara inte vad eller hur omfattande det skulle bli. I samband med det här var jag tvungen att se på mig själv med de principer kring varumärkesbyggande jag tidigare lärt ut till andra. Det var en konstig känsla.”

I början var det lokala nätverket avgörande, och det är de fortfarande. Maria var med i både ett lokalt företagarnätverk och ett nätverk för kvinnliga entreprenörer. Det gav möjlighet att bolla idéer, få goda råd från andra som varit i liknande sits, och dessutom en bra plattform att träna på att bli bekväm med att sälja sina tjänster och knyta första kundkontakter.

“Det blev inte supermånga uppdrag till en början. Men det skapade ringar på vattnet och det viktigaste var nog känslan av att jag kan göra det här.”

För visst är det en oro att starta något eget. Det är långt ifrån självklart för många att det faktiskt ska gå. Maria hade dessutom ett etablerat liv, med en stor familj och barn i olika åldrar. Att de skulle vara med på tåget var en självklarhet. @designmaria blev ett gemensamt projekt för hela familjen.

“Det är klart att jag har varit orolig om det ekonomiskt skulle hålla. Det här har varit ett företagsbeslut, men var lika mycket ett hälsobeslut. Att göra något som jag mår bra av. Att uppfylla en dröm. För även om jag trivdes fantastiskt bra på min arbetsplats hade jag en dröm om något annat, något eget.”

Men det som kanske varit mest givande i egenföretagandet hittar Maria närmre hemma. I hennes son och två döttrar, som i Maria ser en förebild för att det faktiskt går att göra sin egen grej och omsätta det i ett företag. Strax efter att Maria själv startade eget, började de 12-åriga döttrarna måla egna akvarellkort som de sålde på Instagram. Dessutom är den 17-årige sonen redan entreprenör med en etablerad verksamhet som ser ut att bli hans sommarjobb.

“I deras ögon ser jag att det glimtar när de ser på mig och min resa. Jag känner att jag på mitt sätt har kunnat visa dem att det går att forma sitt liv efter sina önskningar och behov.. Att även de kan göra precis vad de vill. Det är en vinst i sig.”

Så återkommer Maria till sin bok. Den där boken som hon skriver ner sina drömmar i som om de vore sanna. Som innehåller små affirmationer om att hon är på väg åt rätt håll. Den har blivit en ledstjärna och samtidigt en ritning över det liv hon lever idag.

“Jag har en devis för mitt företagande. “@designmaria makes you shine”. Det är grunden i allt. Både konsten, produkterna och varumärkesstrategin ska göra att man mår bra och skiner. Det vill jag ska vara mitt avtryck.”

Bild: Nina Hamrin