Det kan ta en längre än man tror om man är villig att följa sin nyfikenhet. För Noel Edling banade det vägen in i filmandet och att producera film som yrke. Genom ett ständigt växande intresse för ny teknik och en vilja att gå utanför sin egen komfortzon har Noel kunnat tänja på gränserna för hur en modern filmproduktion kan se ut.

Noel Edling driver Edling Agency. Hans titel skulle kunna vara allt från fotograf, regissör, producent och redigerare till filmfotograf eller kreatör. Soloprenörskapet innebär mycket, framförallt eftersom han på egen hand skapar hela filmproduktioner från början till slut – något som för bara några år sedan skulle krävt ett helt team.

Noels soloprenörsresa började med ett fotointresse. Under resor runtom i världen föddes en önskan att fota allt möjligt. Med växande kunskap blev han också allt skickligare och hans hantverk utvecklades. Nära och kära började vilja anställa honom för att fota porträtt, djur, företag och bröllop.

– Hur tekniken hjälpt mig i mitt soloprenörande är enormt. Hela min utveckling har varit ganska tätt kopplat till tekniken.

Film var något han snubblade in i tack vare ett särskilt kameraköp. I sin iver att växa som fotograf köpte han en kamera som var extra ljuskänslig. Det han inte visste då var att den också kunde filma i väldigt bra kvalitet, och med det växte intresset för foto in i film.

På samma sätt som han startade med småjobb inom foto, så hände samma sak inom film, men nu gick allt mycket snabbare. Med mer tid bakom kameran utvecklades han snabbare och köpte åter ny utrustning, och de nya köpen innebar nya tekniska utmaningar att ta sig an och växa in i. Vägen in i soloprenörskapet, med film som heltidsyrke, gick sedan från hobby och extraknäck till att han efter sin utbildning på Hyper Island bestämde sig för att satsa och började köra 100% eget.

Noels resa är ett praktexempel på att kostnader kan vara investeringar som leder till att man växer i sitt hantverk, och att det finns mycket att lära genom att utmana sig själv och det man är bekväm med. Dessutom tar det aldrig slut. Det finns alltid mer att lära och gränserna för vad som är möjligt försvinner inte, utan flyttas bara längre fram.

– Det finns flera olika områden inom utveckling. Men om vi kollar på tech, som också är min stora hobby, så vet jag inte hur många timmar som går åt till att titta på nya produkter och informativa filmer. Jag lär mig ständigt genom att titta på vad för nyheter som kommer ut, och hur produkter och teknik utvecklas. Så det är ett sätt att utvecklas även för mig.

Produktbild från jobb för Transparent Speaker

För att fortsätta växa i det han gör, så letar han också efter det han inte gör. Genom att upptäcka vad han inte kan, så ser han möjligheter till vad han kan lära sig. I slutänden bottnar allt fortfarande i nyfikenheten, och viljan att veta mer om det han tycker är intressant.

– Det händer bara, det är inte en aktiv tanke som jag har eller utmanar mig själv med. Min utveckling bara händer av rent intresse.

Genom att utmana sig själv och hela tiden hålla sig uppdaterad när det gäller den tekniska utrustning som är en stor del av hans jobb, så har Noel också lyckats utmana hur filmbranschens produktioner kan se ut. Förr krävdes stora team för varje filmproduktion, med minst två personer bara för att jobba med själva kameran. Tack vare den snabba teknologiska utvecklingen ser verkligheten idag annorlunda ut än för bara några år sedan. Om man vet hur man ska hantera det, så finns möjligheterna redan här.

– Tröskeln för att göra riktigt bra film är idag väldigt mycket lägre än den någonsin varit. Det har låst upp möjligheten för att vara bara en eller två personer i en hel produktion istället för att tvunget vara tio pers.

Bild från jobb för Mantle

Att kunna göra allt på egen hand har inte bara gjort det möjligt att erbjuda kunder ett snabbt, bra och prisvärt resultat, utan har också gjort det möjligt för Noel att samarbeta med andra soloprenörer när och hur han själv vill. Det gör jobbet roligare och dessutom erbjuder det ytterligare sätt att lära sig mer.

– Det är det som är det fina. Jag kan jobba själv, och jag är väldigt glad att jag valt att lära mig allt i en produktion från grunden så att jag kan göra allt på egen hand. På så sätt blir det lättare att ta in folk där jag vill och behöver. På senare år har jag också insett vikten av att jobba tillsammans med andra för att nå nästa nivå och utmana mig själv. Därför har jag börjat jobba mer med andra som är bättre än mig, eller gör saker annorlunda, för att alltid utvecklas.

Samarbeten är viktiga i livet som soloprenör, och för Noel hittar han både inspiration och vägledning hos projektledaren Emma Möllerberg. Även Emma är soloprenör och tillsammans driver de Edling Agency. Fortfarande solo på vardera håll, men i ett givande samarbete för båda, där Emma står för struktur och tydlighet medan Noel kan fokusera på att förverkliga koncepten. Resten, från koncept- och idéutveckling till regi och produktion, gör de tillsammans. På så sätt kan de båda växa.

När Noel blickar framåt ser han framtiden som otroligt spännande. Dels inom film, men det händer också mycket med tekniken som är kopplad till filmen.

Tekniken börjar redan bli så självklar som hjälpmedel, och har gjort det enklare än någonsin att skapa. Det är en fantastisk utveckling, för det gör istället att fokus kan hamna på själva idéerna. Framtiden kommer skapa helt ny film.

Hur utvecklingen fortsätter och vad framtiden bär med sig återstår att se. Det som däremot är säkert, är att med ny teknik, samarbeten och ett driv att alltid fortsätta växa, så kan det bara fortsätta framåt mot nya möjligheter.