När UNQUO lämnade beta i mars gjorde den det som första produkt att lanseras ur SEBs innovationsstudio SEBx. Men vad är UNQUO, egentligen? Hur kan den på riktigt hjälpa egenföretagare att maximera sin verksamhet? Vi tog hjälp av Head of SEBx, Christoffer Malmer, i den andra delen i vår intervjuserie om UNQUO och den nya typen av egenföretagare; soloprenören.

När det kommer till de flesta typer av finansiella tjänster så har det på senare år varit lite av en revolution i bankvärlden. Storbankerna, som står för trygghet, säkerhet, och tradition, har fått se sig utmanade av mindre aktörer som menar att de kan erbjuda samma, eller åtminstone liknande, tjänster men med mindre krångel, mer flexibilitet, och ökat självbestämmande.

UNQUO är något så speciellt som en produkt skapad av storbanken SEB, med all trygghet och säkerhet som det medför, men i en kultur präglad av innovation och nytänkande. Likt en start-up.

– Vi kände ganska snabbt när vi började bygga produkten att den inte passade in i något fack. Den passar inte in bland bankprodukter, den passar inte riktigt in bland kortprodukter och den passar inte heller in bland redovisningsprodukter. Så vi upplevde lite grann att det blev en egen nisch.

UNQUO - en produkt för soloprenörer

UNQUO idag består av ett kort som du kan använda både för privata och företagsinköp. I en smidig app kan du sedan kategorisera köpen på antingen Work eller Life. Det som kategoriseras på Work sammanställs därefter i smidiga rapporter som är enkla att hantera i bokföringen. Men ambitionen är större än så.

– När jag tittar på marknaden både här i Sverige och utomlands så är vi, mig veterligen, den första produkt som verkligen kombinerar privat och företag i ett interface, en inloggning, en app, och i ett kort. Så det här är inte bara ett företagskort för egenföretagare. Det är en tjänst som ska hjälpa egenföretagare med både Work & Life. På sikt vill vi att UNQUO ska bli en plattform och samlingsplats för soloprenörer i både Sverige och internationellt.

Work & Life. Fixat

Men vad innebär det i praktiken? Är det en redovisningstjänst? Är det ett företagskort? Kan man verkligen säga att UNQUO är unikt?

– Det finns absolut liknande tjänster som hjälper till med redovisning, som hjälper till med kvittohantering och liknande saker. Vad du inte tidigare har sett är kombinationen av det privata- och företagsflödet sammankopplat, och möjligheterna som kommer med att bygga kring det.

Långsiktigt kommer UNQUO fortsätta att utvecklas med ytterligare funktioner, där tanken är att det ska vara en helhetstjänst för egenföretagare. Än så länge ör UNQUO dock i startgroparna, men ändå med starka fördelar för egenföretagare att få koll på både sin privat- och företagsekonomi.

– Det är enormt spännande, och vi lyssnar in mycket för att förstå hur användare upplever produkten och hur varje utveckling uppfattas. Det är en resa, och vi är ju ute efter att hjälpa soloprenörer att just ändra sina vanor och ställa om sina bokföringsrutiner.

Produkten för egenföretagaren

Är du nyfiken på vad UNQUO kan göra för dig och din firma? Ladda ner appen på App Store eller Google Play.